test
test
test
test
test
test

Dorpshuizen mbt Poliswijzer en zorgverzekering

Inloopspreekuren “vergelijk uw zorgverzekering”

Wilt u weten of uw zorgverzekering goed past bij uw wensen? Of wilt u uw zorgverzekering op prijs en inhoud vergelijken met andere zorgverzekeringen? Kom dan naar onze gratis inloopspreekuren.
Samen met u vullen we dan de ‘Poliswijzer’ in en op die manier zoeken we uit wat voor u de beste zorgverzekering is.

Om u goed te kunnen helpen, neemt u het volgende mee:
– Polis van uw zorgverzekering
– Kosten per maand van uw huidige zorgverzekering

Wanneer zijn de inloopspreekuren voor het vergelijken van de zorgverzekering?

Beilen – In het gemeentehuis
– Dinsdagochtend 4 december van 9.00 – 12.00 u
– Donderdagavond 6 december van 18.00 – 20.00 u
– Woensdagochtend 12 december van 9.00 – 12.00 u
– Woensdagmiddag 12 december van 13.00 – 16.00 u

Beilen – inloopspreekuren voor statushouders bij Vluchtelingenwerk op de Nassaukade
– Vrijdag 7 december van 10.00 – 14.00 u
– Dinsdag 11 december van 10.00 – 14.00 u
– Vrijdag 14 december van 10.00 – 14.00 u

Smilde – in Villa Maria, Hoofdweg 24
– Donderdagochtend 6 december van 9.00 – 12.00 u
– Donderdagochtend 13 december van 9.00 – 12.00 u

Westerbork – van Weezelplein 10
– Woensdagochtend 12 december van 9.00 – 12.00 u

Bovensmilde – Buurtinfo huis, J. de Walstraat 3
– Maandagmiddag 10 december van 13.00 – 16.00 u

Hoogersmilde – De Olde Bieb, Sportlaan 2
– Woensdagmiddag 12 december van 13.00 – 16.00 u
– Vrijdagochtend 14 december van 9.00 – 12.00 u

Nieuw Balinge – de Heugte, Lijsterstraat 1
– Donderdagmiddag 13 december van 13.00 – 16.00 u

U kunt ook zelf uw polis vergelijken op poliswijzer.nl/middendrenthe

Lichtjesavond

Op de Algemene Begraafplaatsen in Westerbork en Witteveen wordt op
23 december a.s. tussen 18.00 uur en 19.30 uur
de jaarlijkse LICHTJESAVOND georganiseerd. De begraafplaatsen zijn sfeervol verlicht
d.m.v. vuurkorven, kaarsen en fakkels.
Iedereen is van harte welkom om een meegebracht lichtje/lantaarntje te plaatsen op het graf van een dierbare, een kaarsje aan te steken op de daarvoor ingerichte “stiltetafels” en/of een kaartje te hangen in de daarvoor bestemde “gedenkboom”.
Elke bezoeker krijgt een fakkel mee die nadien weer ingeleverd kan worden.
In Uitvaartcentrum “De Kim” kan men warme chocolademelk/koffie/thee drinken en even na praten.
In Witteveen wordt ook warme chocolademelk geschonken.
www.uitvaartver-westerbork.nl
www.dorp-witteveen.nl
Mede mogelijk gemaakt door:
Belangenvereniging Dorp Westerbork
Rabobank Borger-Westerbork-Klenckeland
Dorpsbelangen Witteveen
St. Uitvaartcentrum “De Kim”

Midden-Drenthe haalt de wereld in huis!

Word in Witteveen gastgezin van het SIVO-festival!

Het SIVO Wereld Dans- en Muziekfestival, dat t/m 2016 in Odoorn werd gehouden, was het grootste folklorefestival van Nederland en één van de grootste internationale volksdansfestivals van Europa. Ieder jaar waren enkele honderden vrijwilligers en gastgezinnen uit Odoorn en wijde omgeving in touw om het evenement mogelijk te maken en SIVO dankte haar succes dan ook mede aan al die vrijwilligers.
Na het festival van 2016 moest het bestuur het moeilijke besluit nemen om met het festival in zijn toenmalige vorm te stoppen. Daarmee verdween een bijzonder festival dat in de hele regio bekend was. Het aantal betalende bezoekers viel tegen en ook waren er veel minder inkomsten uit horeca en sponsoring dan verwacht. Alle rekeningen werden betaald en de stichting ging slapend verder.
Maar we zijn weer helemaal wakker! In de zomer van 2019 krijgt het SIVO-festival een doorstart in Orvelte. Van maandag 15 t/m zondag 21 juli zullen zo’n tweehonderd buitenlandse dansers en muzikanten hun niet geringe kunsten vertonen rond en op de Brink van Orvelte. Maar voor het zover is moet de totale organisatie vanaf de grond weer worden opgebouwd.
Voor verschillende werkzaamheden voor en tijdens het SIVO-festival zijn we op zoek naar vrijwilligers maar vooral naar gastgezinnen. Deze vrijwillige gastouders zorgen ervoor dat de huisvestingskosten van de buitenlandse gasten tijdens de SIVO-week laag blijven. Rondom Orvelte gaan we daarom de komende tijd in verschillende dorpen een grote wervingscampagne starten om SIVO 2019 onder dak te brengen!
Ook in Witteveen en de omliggende dorpen Balinge en Mantinge is SIVO op zoek naar gastgezinnen. Wie wil er volgend jaar een week lang een gast in zijn gezin opnemen. Van sommige gastgezinnen is uit het verleden bekend, dat zij na jaren nog steeds contact hebben met hun vroegere buitenlandse gasten. Ze mailen regelmatig met elkaar of zoeken elkaar zelfs op in hun geboorteland. Vriendschappen voor het leven zijn vaak het mooie gevolg van een weekje SIVO.
Per gezin worden twee personen als gast in huis genomen zodat de buitenlanders niet helemaal moederziel alleen in een voor hen vreemde omgeving terecht komen. Een gastgezin kan volop genieten van de gasten, ook tijdens de optredens. Ieder gastgezin krijgt van de SIVO-organisatie de kans om gratis één van de voostellingen bij te wonen. De gastvrije gezinnen worden tijdens het evenement van informatie voorzien door SIVO-vrijwilligers, die de dansgroepen de gehele periode begeleiden. Ook is er altijd een tolk beschikbaar als het zelfs met handen en voeten even niet lukt.
Voor aanmelding en/of voor meer informatie over de mogelijkheden om als gastgezin in Witteveen voor SIVO aan de slag te gaan kan je mailen met: info@sivofestival.nl of bellen met 06 – 22467551. Binnenkort hopen we tijdens een informatieavond in Witteveen, onze plannen nader toe te lichten en ook te laten zien hoe leuk en inspirerend het leven van een SIVO-gastgezin kan zijn.
Dus:
• Wil je genieten van een week vakantie thuis?
• Zin in een sfeervol tuinfeest met uitbundige wereldmuziek of intieme harpmuziek?
• Ook eens proeven van exotische gerechten?
• Droom je van een reis naar een ver land?
• Wil je een stukje van onze Drentse gastvrijheid tonen aan de wereld?
• Hou je van cultuur in vele vormen?
• Ontdekken wat pure vriendschap is?
• Hou je van mensen, dansen en muziek?
• Draag je SIVO een warm HART toe?

Dan ben jij het ideale SIVO-gastgezin!

Terugblik op de dagen in Fliess, Oostenrijk, de Europese dorpsvernieuwingsprijs.

Op vrijdag 21september was het zo ver, de prijsuitreiking Fliess.In de dagen daarvoor waren verschillende Witteveners op eigen gelegenheid naar Fliess getogen.

Woensdagavond had ieder zijn plek gevonden.Een aantal van ons zaten op de camping onder aan de berg, anderen zaten gezamenlijk in een appartementencomplex in een dorpje verder op, anderen zaten in een hotel of appartement in Fliess zelf.In de gezamenlijke Fliessapp waren de routes gevolgd. Handig deze app, ook toen woensdagavond Paul vanaf de camping met de ambulance naar het ziekenhuis in Innsbruck werd afgevoerd. De dagen daarna is deze app gebruikt om o.a. het vervoer van Patricia samen te regelen en elkaar te informeren over de situatie van Paul. Gelukkig is Paul nu ook weer in Witteveen en is alles goed afgelopen.Op donderdag ontmoetten we elkaar: of bij het inrichten van onze stand of eind van de dag bij de officiële opening van het festival en de gezamenlijke maaltijd in de feestzaal (ons aangeboden door de gemeente). Hierna barstte het feest los en betraden Witteveners als eersten de dansvloer. Om 22.00 uur stapten we in de shuttlebusjes die ons weer terug bracht naar onze logeeradressen.

De kop was er af. Vrijdag was het een drukke dag. “s morgens eerst een gesprek met de jury om te horen waarom wij een voorbeeld zijn voor andere dorpen in Europa. Kort samengevat:

 • vanwege de succesvolle transformatie van de school, in samenwerking met omliggende dorpen en daarmee goed inspelen op demografische ontwikkelingen;
 • vanwege de bijzondere innovatie van de Sociale Infrastructuur en het project Naoberkracht;
 • vanwege realiseren van Dorpshuis de Tille als sociaal hart voor het dorp, voor jong en oud.
 • vanwege vernieuwende en moderne wijze van promotie en presentatie van het dorp en
 • dit alles uitgevoerd door de inwoners zelf, ondersteund door gemeente en sociale organisatie.

Een mooie waardering.

Hierna werd het erg druk bij de stands, met veel promotiemateriaal maar vooral ook eten, hapjes en drank. Het feest was helemaal compleet toen in de kraam van Witteveen de kniepertjes werden gepresenteerd als “ herrliche Abslankkuchen aus Holland” (daarom zijn ze dun).De tweede helft van de middag was gereserveerd voor de prijsuitreiking. Het Oosterijkse dorp Hinterstoder ontving de hoofdprijs, het Duitse dorp Flegessen-Hasperde-Klein Suntel ontving de innovatieprijs en Witteveen ontving een Award voor bijzondere prestaties op het gebied van dorpsontwikkeling.’s Avonds was er een zeer feestelijke avond, met een maaltijd en veel muziek en dans uit de verschillende landen. Gelukkig ging deze avond de shuttlebus pas om 24.00 uur en was er voldoende tijd om feest te vieren.

Tussen het eten en dansen door zijn de laatste Witteveense buttons uitgedeeld. Het was een mooi gezicht niet alleen het bedienend personeel ermee te zien lopen maar ook (soms in klederdracht) aanwezigen Hongaren, Tsjechen, Duitsers, Polen, Italianen, Belgen etc. Europa kan niet meer om Witteveen heen.Het was niet alleen leuk, gezellig en feestelijk met elkaar, maar we hebben heel veel andere enthousiaste mensen ontmoet uit al die andere dorpen die aanwezig waren. Wij hebben veel gehoord over andere initiatieven, zoals over huisvesting en andere bewonersinitiatieven. En wij zijn ook veel bevraagd over een aantal typische Witteveense zaken. We hebben elkaar geïnspireerd, van elkaar geleerd en er zijn zelfs wat afspraken gemaakt voor bezoekjes aan elkaar.

We kijken terug op speciale dagen, het was een ervaring. Het Arward wordt binnenkort in de Tille opgehangen, op de website zullen de foto’s en filmpjes geplaatst worden.

Mede namens de rest van de delegatie uit Witteveen, Dorpsbelang Witteveen (DBW).

Liesbeth, Roos, Patricia & Cora

Hondenpoep ruim je op!

De titel zegt eigenlijk al genoeg: hondenpoep ruim je op als het op plekken terecht komt waar het niet hoort! Nog beter is het om te voorkómen dat honden hun behoefte doen op plekken waar dat niet mag.

Veel hondenbezitters zijn zorgvuldig als het gaat om het uitlaten van hun hond. Ze gaan op zoek naar geschikte uitlaatplekken zodat niemand daar last van heeft. En als hun hond toch poept waar dat niet is toegestaan, ruimen ze dat netjes op. De normaalste zaak van de wereld.

Overtreders
Helaas komt het ook voor dat hondenbezitters het niet zo nauw nemen met de (fatsoens)regels. Ze nemen niet de verantwoordelijkheid om de poep op te ruimen als hun hond heeft gepoept in een gebied waar dat niet mag. Dit leidt vaak tot overlast voor wandelaars en spelende kinderen. Hondenpoep onder je schoen is zeer onaangenaam!

Verboden
Om die reden brengt de gemeente onder de aandacht dat het volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden is om honden uit te laten:

 • Op een gedeelte van de weg dat bestemd is of mede bestemd is voor verkeer en voetgangers.
 • Op publieke plekken zoals kinderspeelplaatsen, zandbakken of ligweides.

Dringend verzoek
Hierbij doet de gemeente een dringend verzoek aan hondenbezitters hun hond uit te laten op toegestane uitlaatplekken en hondenpoep op te ruimen als het terecht komt op plekken waar dat niet is toegestaan.

Asfaltonderhoud Garmingerstukken te Garminge

wegwerk21841746_AsfaltonderhoudGarmingerstukkenteGarminge

Hijs werkzaamheden Friesland Campina

wegwerk21841713_HijswerkzaamhedenFrieslandCampina (1)

Een gedeelde tweede Europese prijs voor Drents dorp Witteveen

Het Drentse Witteveen is een van de winnaars van de Europese Dorpsvernieuwingsprijs in de categorie ‘meerdere thema’s van dorpsontwikkeling’. De inwoners worden onderscheiden voor de initiatieven en resultaten, gericht op een fijn, prettig en leefbaar dorp, dat klaar is voor de toekomst. Van de 23 inzendingen waren er negen Europese dorpen die dit uitzonderlijke nieuws kregen, inclusief Witteveen.

Witteveen dong als winnaar van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs – een initiatief van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen – mee naar de Europese prijs. Bij het jurybezoek in mei werd groots ingezet, ondermeer door het in beeld brengen van het dorp met behulp van een drone.

Waardering van de Europese jury was er voor het diverse pakket aan maatregelen dat dorpsbreed wordt ingezet. Anticiperend op toekomstige ontwikkelingen is in Witteveen de basisschool gecombineerd met die van het buurdorp; de schoolruimte is een multifunctioneel centrum geworden. Er zijn een dorpshuiskamer en dorpsplein gerealiseerd; starterswoningen; de informele zorg is gestimuleerd en georganiseerd; er is een nieuw voetbalveld gekomen. Dit vanuit de visie dat het dorp interessant moet zijn voor nieuwkomers maar daarnaast ook de plek moet zijn waar mensen langdurig kunnen blijven wonen.

De uitreiking van de ‘Europäischer Dorpserneuerungspreis für besondere Leistungen in mehrere Bereichen der Dorpsentwicklung’ vindt later dit jaar plaats in de Tiroolse gemeente Fliess (van 20-22 september). De hoofdprijs (voor het dorp dat álle thema’s van dorpsontwikkeling omvat – de ‘Europäischer Dorpserneuerungspreis für eine ganzheitliche, nachhaltige und mottogerechte Dorpsentwicklung’), zal dan uitgereikt worden aan de Oostenrijkse gemeente Hinterstoder.

 

 

 

Naobers op Pad

Het fiets-uitstapje was een succes. Een groep van 17 Witteveners heeft, veelal met de e-bike,
een tocht gemaakt door de omgeving van Witteveen, na eerst op het terras van Het Witte
Veen te hebben genoten van koffie met gebak. Onderweg een paar stops, om van het uitzicht
te genieten en een lekker ijsje te eten in Nieuw Balinge. Aansluitend hebben we met een
groep van 19 mensen gezellig aan een lange tafel gegeten bij Het Witte Veen. Voor
herhaling vatbaar hebben we al besloten. We doen dit in het najaar nog eens.
De volgende 2 uitstapjes zijn inmiddels gepland.
* Op zaterdag 21 juli willen we naar de vijvertuinen van Ada Hofman en naar de
tuinen van Mien Ruys. Het programma voor die dag ziet er als volgt uit.
• 09.15 uur: vertrek bij de Tille.
• 10.00 uur: koffie / thee + iets lekkers bij de vijvertuinen van Ada Hofman.
• 10.30 uur: korte introductie over de tuin.
• 10.30 uur: de tuin bezichtigen.
• 12.00 uur: lunch.
• 13.00 uur: vertrek naar de tuinen van Mien Ruys.
• 13.30 uur: bij ontvangst een korte introductie over de tuin.
• 13.30 uur: de tuin bezichtigen.
• 15.00 uur: afsluiting van de dag met koffie / thee en iets lekkers.
Wij gaan met eigen auto’s en willen zoveel mogelijk carpoolen. De chauffeurs krijgen daarvoor een
kilometervergoeding. Voor wie denkt niet de hele dag te kunnen lopen, nemen we een rolstoel mee.
Deelname is op eigen risico.
De eigen bijdrage voor deze dag hebben wij gesteld op 10 euro per persoon. Opgeven kan tot
uiterlijk zaterdag 14 juli bij Josina en Renda op telefoonnummer 06-14890113. Of door te mailen
naar: naoberkrachtwitteveen@gmail.com. Er kunnen maximaal 30 personen met dit uitstapje mee.
Diegenen die zich aanmelden, blijven bij afmelding na 16 juli de eigen bijdrage verschuldigd.
* Op zaterdag 29 september willen wij naar Veenhuizen voor een Bier en
Kaasproeverij.
Vertrek om 15.15 uur vanaf de Tille. Vanaf 16.00 uur is er dan een rondleiding door de
Maallust bierbrouwerij met proeverij van vier Maallust bieren en een rondleiding in de kaasmakerij
met kaasproeverij. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag.
Wij gaan met eigen auto’s en willen zoveel mogelijk carpoolen. De chauffeurs krijgen daarvoor een
kilometervergoeding. Gezien de aard van dit uitstapje is de minimum-leeftijd 18 jaar. Deelname is
op eigen risico.
De eigen bijdrage voor deze dag hebben wij gesteld op 7,00 euro per persoon. Opgeven kan tot
uiterlijk donderdag 20 september bij Josina en Renda op telefoonnummer 06-14890113. Of door te
mailen naar: naoberkrachtwitteveen@gmail.com. Er kunnen maximaal 40 personen met dit uitstapje
mee. Diegenen die zich aanmelden, blijven bij afmelding na 20 september de eigen bijdrage
verschuldigd.
Graag tot ziens!!
Namens Naoberkracht Josina, Renda en Albertje

Bijeenkomst Naoberkracht, 6 juni

Het was al weer dagen warm weer, op de wandelvierdaagse liepen meer dan 100 personen mee…….zou men wel tijd en zin hebben voor de evaluatie-bijeenkomst van Naoberkracht??

Tot onze grote verrassing konden we toch ongeveer 35 Witteveners verwelkomen.

Kort werd toegelicht hoe we ook al weer tot het project Naoberkracht zijn gekomen.

 • Na het AAN TAFEL onderzoek onder de 60 plussers in Witteveen werd duidelijk dat als je met elkaar streeft naar een toekomstig bestendig dorp je je niet kunt beperken tot de 60 plussers maar dat je je juist moet richten op alle leeftijdsgroepen.
 • Verder werd ook duidelijk dat Witteveners veel voor elkaar willen doen, maar dat het niet altijd duidelijk is waar dat nodig is, waar de vraag ligt.
 • En dat er wel een grens ligt aan dat vrijwilligerswerk: dat we niet de zorg willen gaan overnemen.

In Dorpsbelang is vervolgens nagedacht wat dit zou kunnen betekenen en voor het project Naoberkracht zijn toen de volgende keuzes gemaakt:

 • We moeten met alle bewoners vanaf 18 jaar in gesprek gaan om te horen wat ze willen en kunnen doen voor anderen.
 • Dit zou gedaan moeten worden door 2 personen (dus niet door een grote groep) omdat het belangrijk is dat er eenduidigheid en vertrouwen is.
 • We hopen dat dit gaat betekenen dat vragen om hulp ook makkelijker gesteld gaan worden aan deze twee dames.
 • En er moeten afspraken worden gemaakt met de gemeente, welzijnswerk en zorgaanbieders over wat we in het dorp kunnen doen, wat zij doen en hoe we kunnen samenwerken.

Josina en Renda zijn toen het duo Naoberkracht geworden en met een subsidie van het Fonds Nuts Ohra en het Oranjefonds kregen we ook de mogelijkheid om hen daar een vrijwilligers-plus vergoeding voor te geven (want er wordt nogal wat gevraagd van deze dames) en kunnen we ook verschillende activiteiten financieren.

Na de voorbereidingen (regelen van allerlei faciliteiten zoals het maken van een computerprogramma, telefoon regelen, etc.) zijn ze in oktober 2016 gestart met de gesprekken. En nu, juni 2018, hebben ze bijna alle 18++ gesproken en hebben ze een inmiddels een flinke kaartenbak met talenten ingericht.

Op de bijeenkomst vertelden Josina en Renda wat de resultaten tot nu toe zijn.

Een kleine greep uit de lange lijst: er is een oppaslijst (ook voor als er ontlasting van de mantelzorger nodig is); de jeugdsoos is weer nieuw leven ingeblazen; er is hulp bij verhuizing, bij vervoer of de computer geboden; er is een gesprek geweest over het zorgplan; hulp geboden bij aanvraag PGB; hond uitlaten bij ziekte; er is een wandelapp aangemaakt; Naobers op pad heeft een aantal activiteiten georganiseerd; er zijn een aantal workshops over gezond eten georganiseerd; er is tuinhulp geboden; informatie over de Plusbus verstrekt; er is een ouderenfitness-groep gestart; het Kerst umkiekdiner op 2e kerstdag is weer georganiseerd; en dit is nog maar een onderdeel van de totale lijst.

Volgende pagina »