Jeu de Boules baan dorpsplein Witteveen

In de week van 9 november is een aanvang gemaakt met de aanleg van de jeu de boules baan. Eerst moesten de fietsenrekken verwijderd worden, deze staan nu achter de beukenhaag bij de ingang van het dorpshuis De Tille en vervolgens de tegels eruit. Nu kon met een shovel het funderingsgat voor de jeu de boules baan gegraven worden. Roel-Jan heeft op 19 november, het was gelukkig een van de weinige mooie droge dagen, het gat uitgegraven. De zwarte grond is op de bult achter de speeltoestellen gestort. De tegels waren op pallets geplaatst en staan nu naast de bult voor zolang geparkeerd. Nu kon het menggranulaat, de Komex en opsluitbandjes voor de baan besteld worden. De opsluitbanden werden donderdag 27 november geleverd en het granulaat en Komex op vrijdag 4 december. Roel Jan was weer beschikbaar met de shovel en heeft het gat in no time weer opgevuld. Ger zorgde ervoor dat zelfs de laatste kruimel van de parkeerplaats in de shovelbak kwam en Boudewijn en Henk hebben het zo goed mogelijk glad geharkt. Het was zowaar 2 dagen droog geweest maar net die nacht had het weer moeten regenen. Het gat was gelukkig niet te nat. Ger had wat geultjes gegraven om het ergste water naar een gat te leiden waar het met een emmer uitgeschept werd. Tijdens het vullen scheen er een waterig zonnetje. Door het gat van voor naar achteren te vullen kon Roel Jan met de shovel over het menggranulaat rijden, waardoor het geen modderboel werd. Voorzichtig aangewalst en vervolgens de tweede laag er overeen: fijner granulaat gemengd met wat cement (Komex) zodat er een redelijk vaste bovenlaag ontstaat. Deze lag eerst vlak geharkt en vervolgens nogmaals met een plank afgereden. Koers heeft hem hierna met de trilwals aangereden waardoor er een mooie vlakke baan is ontstaan. De baan helt een klein beetje af naar de zijkanten en golft een heel klein beetje. In de beschrijving voor de aanleg staat gelukkig dat je de baan niet spiegelglad moet aanleggen want dan wordt deze te voorspelbaar. Daar deze Komex laag iets uithard direct in de middag begonnen met het aanbrengen van een omzoming van de baan met opsluitbandjes. In principe kan er reeds op deze halfverhardingslaag gespeeld worden. Het komt echter de diversiteit van het spel, het aanzicht en de afwatering ten goede als de baan wordt voorzien van een mooie toplaag. De toplaag moet hard zijn om vergruizing door de ballen te beperken. De laag moet niet te dik zijn, zodat de ballen niet te snel stil komen te liggen. Het afstrooimateriaal, dat al klaar staat in een big-bag, wordt in een gelijkmatige laag van ongeveer 1cm dik over de baan verdeeld. De moeilijkheidsgraad kan nog verhoogd worden door op sommige plaatsten iets grover of juist fijner materiaal te gebruiken.
De bedoeling is om in het voorjaar, vlak voor de opening, de afstrooilaag op de baan aan te brengen zodat bij de opening de baan er piekfijn bijligt. Bij het eerste voorjaarszonnetje kan onze jeu de boules baan uitgeprobeerd gaan worden. Het is een dubbele baan met officiële afmetingen van 13×6 meter, een enkele baan meet 3×13 meter. Kortom we kunnen met buurdorpen een competitie gaan beginnen, de gemeente Midden Drenthe heeft meerdere banen gesponsord.

Uit de verschillende acties voor het dorpsplein bleek er veel belangstelling te zijn voor een jeu de boules baan. Echter op de oproep, enkele maanden geleden in Sport & Ontspanning, voor vrijwilligers voor de aanleg kwam geen enkele reactie. Bij het benaderen van mensen in het dorp was een aantal dorpsgenoten wel bereid om mee te helpen. Daar we een shovel nodig hadden waren we afhankelijk van agrariërs die in de herfst ook druk zijn met de oogst. Dus het was nog een gepuzzel om geschikte data te vinden en daarnaast leek het erop dat, toen de gewassen eenmaal binnen waren, de regen ook niet meer te stoppen was. Het is gelukt, de baan ligt er, maar er moet nog wel wat stoeptegelwerk plaats vinden. Op één droge zaterdagochtend moet dit uitgevoerd kunnen worden, doe jij dan ook mee?
Kortom jeu de boulers meld je aan ( henk-vanhoof@hetnet.nl), veel handen makken licht werk. Stuur mij een mailtje en ik houd je op de hoogte wanneer we het tegelwerk in orde gaan maken.

Henk van Hoof, foto’s Yvon Veldhoen

PS Als je het gewoon gezellig vind en niets met jeu de boulen hebt, mag jij je natuurlijk ook gewoon opgeven. (henk-vanhoof@hetnet.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *