Valt u al op? Fiets verlicht!

Regenachtig weer en harde wind: het is herfst! Dat betekent dat het ’s ochtends later licht wordt en ’s avonds eerder donker. Het is dan belangrijk dat u goed te zien bent in het verkeer. Als u in het donker, bij schemer of tijdens slecht weer op de fiets stapt, bent u verplicht om verlichting te voeren. Fietsverlichting zorgt ervoor dat u zelf meer ziet in het verkeer en ook dat andere verkeersdeelnemers ú goed zien.

Hoe zat het ook alweer precies met de fietsverlichtingsregels? De belangrijkste staan hieronder op een rijtje:

 fietslampen mogen andere weggebruikers niet verblinden;
 de lampen moeten recht vooruit en recht achteruit schijnen, ze mogen niet knipperen en losse lampjes mogen niet te veel bewegen;
 losse lampjes mogen alleen aan het bovenlichaam gedragen worden. Bijvoorbeeld aan uw kleding of tas;
 losse lampjes moeten goed zichtbaar zijn. Er mag niets overheen hangen;
 extra lampen zijn niet toegestaan. Gebruik dus bijvoorbeeld niet meer dan één koplamp;
Uw fiets moet ook goede reflectoren hebben: een rode reflector aan de achterkant, gele reflectoren in de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen. U kunt met extra reflectiemateriaal aan uw jas of tas zorgen dat u nóg beter te zien bent.
Goede verlichting extra belangrijk voor politie, brandweer en ambulancezorg
Zonder goede verlichting bent u niet goed zichtbaar voor het andere verkeer. Ook niet voor politie, brandweer en ambulancezorg. Zij komen in het verkeer vaak fietsers tegen zonder goede verlichting. Dat is levensgevaarlijk, vooral als de hulpdiensten met spoed onderweg zijn. Politie, brandweer en ambulancezorg doen daarom dit najaar samen met het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) een oproep aan u om te zorgen voor goede fietsverlichting.
Extra aandacht voor scholieren
Op donderdagochtend 19 oktober brengen de hulpdiensten en het VVBD de boodschap nog even extra onder de aandacht. Op 40 verschillende locaties in heel Drenthe, waaronder veel middelbare scholen, delen ze voorlichtingsfolders en fietslampjes uit aan fietsers. Ze vertellen daarbij hoe belangrijk het is om goede fietsverlichting te hebben. De actie sluit aan bij de landelijke fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ die begin oktober van start ging. De campagne is in Drenthe ook te zien via bioscoopreclame, posters en boodschappen op publieke schermen en buitenbordreclame.

Meer weten? Kijk op www.veiligbereikbaardrenthe.nl/veilig-gedrag/Campagnes/ik-val-op.

Bijlage: fietsverlichtingsfolder
Beeld: campagneposter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *