Terugblik op de dagen in Fliess, Oostenrijk, de Europese dorpsvernieuwingsprijs.

Op vrijdag 21september was het zo ver, de prijsuitreiking Fliess.In de dagen daarvoor waren verschillende Witteveners op eigen gelegenheid naar Fliess getogen.

Woensdagavond had ieder zijn plek gevonden.Een aantal van ons zaten op de camping onder aan de berg, anderen zaten gezamenlijk in een appartementencomplex in een dorpje verder op, anderen zaten in een hotel of appartement in Fliess zelf.In de gezamenlijke Fliessapp waren de routes gevolgd. Handig deze app, ook toen woensdagavond Paul vanaf de camping met de ambulance naar het ziekenhuis in Innsbruck werd afgevoerd. De dagen daarna is deze app gebruikt om o.a. het vervoer van Patricia samen te regelen en elkaar te informeren over de situatie van Paul. Gelukkig is Paul nu ook weer in Witteveen en is alles goed afgelopen.Op donderdag ontmoetten we elkaar: of bij het inrichten van onze stand of eind van de dag bij de officiële opening van het festival en de gezamenlijke maaltijd in de feestzaal (ons aangeboden door de gemeente). Hierna barstte het feest los en betraden Witteveners als eersten de dansvloer. Om 22.00 uur stapten we in de shuttlebusjes die ons weer terug bracht naar onze logeeradressen.

De kop was er af. Vrijdag was het een drukke dag. “s morgens eerst een gesprek met de jury om te horen waarom wij een voorbeeld zijn voor andere dorpen in Europa. Kort samengevat:

  • vanwege de succesvolle transformatie van de school, in samenwerking met omliggende dorpen en daarmee goed inspelen op demografische ontwikkelingen;
  • vanwege de bijzondere innovatie van de Sociale Infrastructuur en het project Naoberkracht;
  • vanwege realiseren van Dorpshuis de Tille als sociaal hart voor het dorp, voor jong en oud.
  • vanwege vernieuwende en moderne wijze van promotie en presentatie van het dorp en
  • dit alles uitgevoerd door de inwoners zelf, ondersteund door gemeente en sociale organisatie.

Een mooie waardering.

Hierna werd het erg druk bij de stands, met veel promotiemateriaal maar vooral ook eten, hapjes en drank. Het feest was helemaal compleet toen in de kraam van Witteveen de kniepertjes werden gepresenteerd als “ herrliche Abslankkuchen aus Holland” (daarom zijn ze dun).De tweede helft van de middag was gereserveerd voor de prijsuitreiking. Het Oosterijkse dorp Hinterstoder ontving de hoofdprijs, het Duitse dorp Flegessen-Hasperde-Klein Suntel ontving de innovatieprijs en Witteveen ontving een Award voor bijzondere prestaties op het gebied van dorpsontwikkeling.’s Avonds was er een zeer feestelijke avond, met een maaltijd en veel muziek en dans uit de verschillende landen. Gelukkig ging deze avond de shuttlebus pas om 24.00 uur en was er voldoende tijd om feest te vieren.

Tussen het eten en dansen door zijn de laatste Witteveense buttons uitgedeeld. Het was een mooi gezicht niet alleen het bedienend personeel ermee te zien lopen maar ook (soms in klederdracht) aanwezigen Hongaren, Tsjechen, Duitsers, Polen, Italianen, Belgen etc. Europa kan niet meer om Witteveen heen.Het was niet alleen leuk, gezellig en feestelijk met elkaar, maar we hebben heel veel andere enthousiaste mensen ontmoet uit al die andere dorpen die aanwezig waren. Wij hebben veel gehoord over andere initiatieven, zoals over huisvesting en andere bewonersinitiatieven. En wij zijn ook veel bevraagd over een aantal typische Witteveense zaken. We hebben elkaar geïnspireerd, van elkaar geleerd en er zijn zelfs wat afspraken gemaakt voor bezoekjes aan elkaar.

We kijken terug op speciale dagen, het was een ervaring. Het Arward wordt binnenkort in de Tille opgehangen, op de website zullen de foto’s en filmpjes geplaatst worden.

Mede namens de rest van de delegatie uit Witteveen, Dorpsbelang Witteveen (DBW).

Liesbeth, Roos, Patricia & Cora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *