Even wat feitjes:
(De Hartstichting maakt binnenkort een overzichtskaart waarop gemeld staat waar AED’s beschikbaar zijn en mochten daar witte vlekken in worden gesignaleerd dan gaat gekeken worden op welke wijze dit kan worden opgelost. Dorpsbelang zal dit volgen).
Procedure inschakelen AED.
Voor alle duidelijkheid: de oproep van de AED-vrijwilligers gaat altijd via Hartslagnu.nl en niet via de buurtpreventie app (zie bij dorpsadressen over doel en werkwijze van de buurtpreventie app).
Op het moment dat iemand de ambulance belt en de verdenking er is dat er sprake is van een harststilstand gaat er een push bericht uit naar de actieve AED-vrijwilligers (die zichzelf dus gemeld hebben bij Hartslagnu) in de buurt. In Witteveen zijn dat er momenteel dus 11, maar ze roepen er een stel op die het dichtst in de buurt zijn (zelfs de AED-vrijwilligers uit de Broekstreek kregen een push bericht, hoe meer hoe beter natuurlijk).
In dit push bericht wordt ook vermeld waar de dichtstbijzijnde AED hangt, in dit geval was dat aan de mej. A. Talmaweg 2, de Tille. Indien een AED-kast is afgesloten en geopend moet worden met een code – zoals in veel steden – dan wordt de code met het push bericht meegestuurd. In Witteveen hebben de AED kasten geen code en zijn door iedereen te openen.
De beheerder (Roel dus) ontvangt ook een mail, die kan dan daarna de controle door het onderhoudsbedrijf laten starten en wanneer de electroden en de batterij zijn gebruikt, dan wordt dit zo vlot mogelijk vernieuwd. Zit niet aan de AED kasten! Door de kasten en AED-apparatuur gewoon te laten hangen, zijn ze altijd beschikbaar op het volgende moment dat de AED’s nodig zijn. Een onderhoudsbedrijf zorgt voor regelmatige controle.
Inzet: De actieve AED-vrijwilliger die een push bericht ontvangt “rukt” z.s.m. uit naar de AED die in het bericht staat gemeld en neemt de AED mee naar de plaats waar reanimatie nodig is. Hij/zij vort de handelingen uit zoals geleerd tijdens trainingen. Ondertussen is de ambulance onderweg. Na afloop van de ingreep wordt de AED teruggeplaatst in de kast. Daarna gaat de beheerder aan de slag (zie boven).
Nazorg: wordt niet standaard aangeboden. Als het goed is wordt de vrijwilliger wel geïnformeerd over de afloop en wordt dan eventueel slachtofferhulp aangeboden.