Standaard

Wandelroutes Witteveen

Dit bord staat bij het startpunt van de routes

Een aantal jaren geleden legde een groep wandelliefhebbers twee routes bij het dorp aan. De eerste daarvan is het zogenaamde Ommetje, de rode route, die u met behulp van oranje-rode schildjes (zie linksboven op de foto) op interessante wijze door het dorp leidt. De route start bij het informatiebord aan de Mej. A.Talmaweg (de weg naar Aalden).

De gele wandelroute start ook bij het informatiebord. De route wordt aangegeven met paaltjes waarop gele bordjes met pijlen zijn bevestigd. De route is ongeveer vijf kilometer en ligt in de prachtige staatsbossen bij ons dorp. Onderweg kunt u genieten van de variatie aan bomen; beuken, berken, dennen, sparren, lariks. Steeds verandert de omgeving. Over het algemeen is het een jong bos, maar een groot deel is bijna honderd jaar. Er zijn heel veel plekken waar u rustig kunt gaan zitten. Overal staan bankjes en de wandelpaden zien er verzorgd uit. Het onderhoud wordt verricht door Staatsbosbeheer en een vrijwilligerswerkgroep van ongeveer tien personen uit Witteveen. Een mooi boekje met uitvoerig toelichting is hieronder als pdf (2 MB) te downloaden.

Enkele bijzondere plekjes zijn:
Het witte gebouw in het bos, een voormalig KNMI-station is nu een woonhuis geworden. De kikkerpoel, een vennetje onlangs uitgegraven en daar zitten zeker kikkers in; we hopen dat er ook salamanders in komen. Een speelweide met zandheuvel om op te spelen of te picknicken Even verder vindt u de vogelkijkhut bij de Stobbenplas; hier zijn bijna altijd eenden en aalscholvers te zien; de meest bijzondere waarneming is de dodaar (een kleine fuut, die regelmatig duikt).

Als u de route vervolgt kunt u ook linksaf een smal pad langs een sloot even volgen om de Stobbenplas van de andere kant te bekijken; u moet wel weer teruglopen naar de gele route. U wandelt vervolgens helemaal rond de Stobbenplas en komt aan de rand van het bos en loopt langs de akkerranden. Aan het zandpad verderop staan zeldzame planten nl. zevenster en dalkruid. Tenslotte gaat de route langs een groot meer, dat is gegraven toen de autoweg is aangelegd en een viaduct moest worden aangelegd. Het is heel diep. Bij mooi weer wordt er regelmatig een duik in het meer genomen, ook voor honden is het een prachtige plek om te poedelen. Daarna komt u weer bij het beginpunt aan.

Nog enkele andere leuke plekjes om te bekijken:
Het dorpsplein naast “De Tille” met jeu de boules baan. Het plantsoen met de dikke steen en enkele bijzondere bomen in het plantsoen, voorzien met naambordjes en niet te vergeten de prachtige grote rododendrons die in juni altijd schitterend bloeien. De kerktoren met de windhaan van 1926; de kerk is een woonhuis geworden. Het sportcomplex met een super kunstgras-voetbalveld en ijsbaan. Tenslotte beschikt Witteveen over een bijzondere begraafplaats (incl. natuurbegraafplaats).